10 dôvodov, prečo si vybrať ovčiu vlnu

.

.

10 dôvodov, prečo si vybrať ovčiu vlnu

1. 100% prírodný, obnoviteľný a biologicky odbúrateľný materiál

Vlna prirodzene rastie na ovciach. Len konzumáciou jednoduchej zmesi vody, vzduchu, slnečného žiarenia a trávy produkujú ovce každý rok nové rúno.

Vlna sa rozkladá v priebehu niekoľkých rokov a uvoľňuje cenné živiny na báze dusíka späť do pôdy. Produkty, ktoré sú biologicky odbúrateľné, sú súčasťou prirodzeného cyklu. Pochádzajú z prírody a do prírody sa vracajú, obohacujú pôdu a vyživujú nový život.

2. Trvanlivosť, pružnosť a odolnosť voči stlačeniu

Každé vlnené vlákno je ako stočená pružina, vďaka čomu je mimoriadne elastické. Vlnené vlákna sa môžu natiahnuť až o 50 % za mokra a o 30 % za sucha, no po uvoľnení sa stále vrátia do pôvodného tvaru. Štruktúra vinutých pružín tiež dodáva vlne odolnosť voči stlačeniu. Vlnené vlákna sa dajú ohnúť späť na seba viac ako 20 000-krát bez toho, aby sa zlomili.

3. Priedušnosť a riadenie vlhkosti

Vlna je hygroskopická, čo znamená, že má schopnosť absorbovať vlhkosť. Keď vlhkosť okolitého vzduchu stúpa a klesá, vlákno absorbuje a uvoľňuje vodnú paru. Vlna má schopnosť udržať až 30% svojej hmotnosti bez toho, aby bola na dotyk vlhká alebo studená.

4. Tepelná izolácia

Vlna vás udrží v teple, keď je zima, a chladí, keď je horúco, vďaka jej prirodzeným izolačným vlastnostiam. Prirodzené zvlnenie vlny zachytáva vrecká nehybného vzduchu, izoluje vašu pokožku od chladného prostredia a udržuje vás v teple. Vlna tiež vďaka svojej schopnosti absorbovať vlhkosť udržuje suchšiu mikroklímu pri pokožke a udržuje nositeľa v teple a suchu.

Na druhej strane, v teplom a suchom prostredí alebo počas aktivity a cvičenia vás vlna udržuje chladnejšie tým, že odvádza vlhkosť a teplo preč od pokožky a umožňuje jej odparovanie.

5. Odolnosť voči zápachu

Schopnosť vlnených vlákien absorbovať veľké množstvo vodnej pary pomáha udržiavať pokožku suchšiu a zabraňuje hromadeniu potu, baktérií a nepríjemných pachov. Zložitá chemická štruktúra vlny tiež umožňuje absorbovať a uzamykať pachy, pričom ich uvoľňuje až pri praní.

6. Jednoduché čistenie

Povrch vlneného vlákna má prirodzenú ochrannú membránu, ktorá odpudzuje vlhkosť a je tiež prirodzene odolná voči škvrnám. Vlnený textil nevedie statickú elektrinu tak ako syntetické textílie. Menej statickej elektriny znamená menej nečistôt!

7. Hypoalergénne

Vlnené textílie prirodzene absorbujú a filtrujú vzduchom prenášané prchavé organické zlúčeniny (VOC), čo sú nežiaduce toxíny a pachy, ktoré môžu spôsobiť podráždenie ľudí. Vlnené textílie pevne viažu látky spôsobujúce alergie, čím znižujú množstvo prchavých organických zlúčenín cirkulujúcich vo vzduchu.

8. Požiarna odolnosť

Vďaka vysokému obsahu vody a dusíka je vlna prirodzene nehorľavá a má oveľa vyšší prah vznietenia ako mnohé iné vlákna. Vlnené vlákno sa tiež neroztopí a nelepí sa na pokožku a spôsobuje popáleniny a produkuje menej škodlivých výparov, ktoré môžu spôsobiť smrť v prípade požiaru.

9. Dlhá životnosť a recyklovateľnosť

Výskum ukazuje, že vlnené výrobky majú často dlhú životnosť, čo znamená, že sa používajú alebo nosia dlhšie ako iné výrobky z textilných vlákien. Vlnené textilné vlákna je možné prať menej často kvôli ich odolnosti voči zápachu a prať pri nižších teplotách, čo má menší dopad na životné prostredie. Vlna je tiež jedným z najviac recyklovaných vlákien.

10. Prirodzený uhlíkový cyklus

Ovce sú súčasťou prirodzeného uhlíkového cyklu, spotrebúvajú organický uhlík uložený v rastlinách a premieňajú ho na mäso a vlnu. Vlna je krátkodobá zásobáreň prírodného, obnoviteľného uhlíka. Čistý organický uhlík tvorí 50% hmotnosti vlny. Zatiaľ čo uhlík je uložený vo vlne, v atmosfére je uhlíka menej.

Product added to compare.

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie.