Priadza v rúchu barančom alebo Vlna na pletenie a jej druhy

Priadza v rúchu barančom alebo Vlna na pletenie a jej druhy

Najprv trocha teórie. Čo je vlna na pletenie? Za a) to môže byť pletacie priadze rôzneho pôvodu, štruktúry a vlastností. Alebo za b) pojem, z ktorého sa rozžiaria očká všetkých pletariek. Zrejme tušíte, že oboje je správne. Vlnená klbka nesmie chýbať v žiadnej pletacej výbave. Niekedy sú to čistokrvná klbka napríklad z merino vlny, inokedy zmesi. Práve vďaka kombinácii rôznych pletacích priadzí získavame z materiálov, poťažmo z výsledných úpletov, ešte lepšie vlastnosti.

Vlastnosti vlny

Vlna je všeobecne veľmi teplá, a napriek tomu priedušná. Skvele saje vlhkosť, a napriek tomu vždy zostáva suchá na dotyk. Má antibakteriálne účinky a je elastická. Však jej aj evolúcia vyvinula za účelom ochrany zvierat, o ktoré sa s láskou staráme, aby nám na oplátku dali svoju unikátnu srsť.

Tým sme si tiež definovali vlnu ako pletaciu priadzu živočíšneho pôvodu (na rozdiel od bavlny, ľanu alebo bambusu). A tiež sme si definovali, že ide o vlákna upradené zo srsti, čím vylúčime napríklad hodváb.

Ako vyberať vlnenú priadzu

Bežne sú k dostaniu priadze, ktoré nesú prosté označenie „vlna”. Síce o nich nezistíte nič bližšie, avšak vždy sa môžete spoľahnúť na ich prírodný pôvod a ako také poslúži na pletenie viac ako dobre. K dostaniu sú ale aj priadze z konkrétnych druhov oviec, lám alebo kôz s konkrétnymi vlastnosťami a vhodným použitím. Zamerajme sa spoločne na tie najobľúbenejšie.

1. Podľa toho, čo chcete pliesť

Alpaka

Vysokohorské lamy Alpaky nám dávajú na dotyk veľmi príjemnú vlnu, ktorá po ihliciach krásne kĺže. Výrobky z tejto vlny sú veľkojemné a príjemné na holej pokožke. Hodí sa preto napríklad na čiapky, šály, šatky aj nátelníky.

Merino

Úžasne ľahučká, výnimočne pružná a hrejivá vlna z oviec Merino je skvelá aj pre pletařky začiatočníčky. Hodí sa na výrobu oblečenia pre deti, dojčatá a ich citlivú pokožku.

Kašmír

Vlna z tibetských kašmírskych kôz patrí k najjemnejším vláknam, aké sú na trhu v predaji. Najčastejšie sa používa na tkanie vrchných odevov, pašmín, šál, svetrov alebo pánskych oblekov a dámskych kostýmov.

Mohér

Vlna pochádza z angorských kôz a patrí k najteplejším vôbec. Zároveň je úžasne ľahká. Pletiarky ju používajú na teplé čiapky, klobúky, šály, rukavice, ale napríklad aj šaty. A nesmieme zabudnúť, že mohér sa výborne hodí aj na háčkovanie.

Angora

A keď sme u Angor, okrem kôz musíme spomenúť aj králiky. Vlna zo srsti angorských králikov je hebučká, luxusná priadza príjemná na dotyk. Používa sa na pletenie svetrov, viest, plédov a ponč.

Vlna na pletenie

2. Podľa toho, pre koho chcete pliesť

Doteraz sme nespomenuli ešte jednu unikátnu vlastnosť vlny. Je hypoalergénny. Áno, vlna je organizmu najbližšia a najprirodzenejšia zo všetkých textilných vlákien. Nie sú známe žiadne alergické reakcie priamo na vlnu, zvlášť pokiaľ neobsahuje lanolín. Na druhú stranu členitá štruktúra vlnenej priadze a jej charakteristické chĺpky sú presne tým, čo môže pokožku dráždiť a vyvolať napríklad ekzém.

Vlnu na pletenie preto vyberajte s ohľadom na toho, pre koho chcete pliesť. Niektoré vlnené priadze sú špeciálne vyrobené pre citlivú pokožku. Môžete sledovať aj špeciálne označenie priadzí vhodných „pre bábätká”. Napriek tomu všetko ale sami vyskúšajte, čo vám vyhovuje a riaďte sa vlastnými skúsenosťami.

Rôzne priadze, rôzne vzory

Ako sme už spomenuli vyššie, okrem čistokrvnej vlny používame na pletenie aj rôzne zmesi. To preto, aby sme získali priadzu jedinečných vlastností a tiež, aby sme dali vyniknúť rôznym pletacím vzorom. Napríklad zmes merino vlny s bavlnenou priadzou pekne vynikne na perličkových a vrkôčikových vzoroch. Zmes alpaky a merina zase oceníte na objemných úpletoch vytvorených na silných ihliciach, alebo dokonca pri plstení.

Product added to compare.

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie.