Môžu sa produkty z ovčej vlna prať?

.

.

Spadlo vám niečo na perinu? Alebo ste si možno chceli spríjemniť nedeľu palacinkovými raňajkami v posteli, no potom ste si na vlnou naplnenú perinu vypustili jahodový džem!

Dá sa moja perina vyplnená vlnou vôbec prať?

Nebojte sa! Ste na správnom mieste. Môžeme vás previesť krok za krokom procesom prania vašej vlnenej posteľnej bielizne, či už ide o paplón z ovčj vlny, posteľnú bielizeň alebo vankúš.

Vieme, že musíte mať veľa otázok, pokiaľ ide o pranie prikrývky s ovčou vlnou. Môžete chemicky čistiť vlnenú perinu alebo by ste ju mali sušiť v sušičke? Čo ak máte starú perinu a ako vyčistiť staré vlnené paplóny? Potrebujem prací prostriedok bezpečný pre vlnu? Dúfame, že tu odpovieme na všetky vaše otázky. Čítajte ďalej!!

Aj keď sa posteľná bielizeň s vlnenou výplňou ľahko udržiava, mali by ste vždy skontrolovať pokyny výrobcu na pranie a údržbu.

Vždy by ste si mali prečítať štítok, aby ste si overili, či je paplón prateľný alebo nie. Väčšina vlnených prikrývok sa nedá prať, pretože vlna nie je vhodná na pranie vo svojej prirodzenej forme.

Pranie vlnených paplónov môže ľudí často znervózňovať, pretože vaša perina je pre vás vzácna a môže byť nákladnou investíciou.

Pre niektorých to môže byť generačná ruka, ktorú chcete zachovať. V mojom prípade milujem vlnenú perinu, ktorú mi darovala moja babička.

A možno budete chcieť byť opatrní, pretože teplo a vlhkosť v práčke by mohli zničiť prírodné vlákna vo vašej teplej prikrývke naplnenej ovčou vlnou.

Ale naučiť sa prať prikrývku bez toho, aby ste ju zničili, nemusí byť veľká veda. Vlna je prirodzene priedušná, antibakteriálna a navyše reguluje teplotu, vďaka čomu je menej náchylná na baktérie a roztoče.

Ako často by som mal prať vlnenú prikrývku?

Vlna má prirodzenú schopnosť samočistenia. Vlnené vlákna sú dobre známe svojou schopnosťou zostať dlhšie suché, pretože majú jedinečné vlastnosti pohlcujúce vlhkosť, ktoré sťažujú tvorbu roztočov a baktérií na jednom mieste.

Tip pre profesionálov: Vždy používajte obliečky na periny a chrániče vankúšov, aby vaša posteľná bielizeň vyplnená vlnou zostala svieža a čistá dlhšie.

Je v poriadku vyskúšať vlnenú prikrývku?

1. Áno, môžete ju sušiť iba v stroji komerčnej veľkosti, ale dávajte pozor, aby ste perinu nepresušili, inak by sa zrazila.

2. V suchom a teplom dni ju radšej zaveste vonku, aby sa prirodzene vysušila. Nezabudnite ho nechať úplne vyschnúť z oboch strán a najlepšie ho počas sušenia otočiť, aby ste mali dobré vetranie a slnečné svetlo.

Pamätajte, že paplón je ťažký a aj keď sa môže zdať, že je suchý, môže byť zvnútra trochu vlhký. Pred nasadením obliečky na perinu ju nechajte dlhšie vyschnúť na vzduchu.

Pradiareň.sk odporúča, aby ste vlnenú prikrývku nikdy nesušili v bubnovej sušičke, pretože by to mohlo poškodiť vlnené vlákna vo vnútri, namiesto toho sa odporúča, aby ste perinu sušili prirodzene.

Ďalší skvelý nápad na sušenie periny je, aby ste spolu s perinou vložili vlhký uterák na približne pätnásť minút do sušičky.

Ako vždy, nezabudnite skontrolovať štítok s pokynmi na čistenie posteľnej bielizne.

Ako prať vlnenú perinu?

Pred vhodením prikrývky do práčky komerčnej veľkosti sa uistite, že ju možno prať v práčke.

Teraz, keď ste sa o tom uistili, začnime s procesom čistenia:

Začnite tým, že sa uistíte, že na vašej vlnenej prikrývke nie sú žiadne trhliny a trhliny. Ak nejaké nájdete, nezabudnite si vziať súpravu na šitie a opraviť ich.

Po druhé, ak nájdete nejaké škvrny, uistite sa, že ste túto oblasť pred hodením do práčky komerčnej veľkosti umyte ručne. Pomáha lepšie čistiť paplón.

Vyberte cyklus vlny na vašej práčke v komerčnej veľkosti, mal by to byť najšetrnejší cyklus na vašej práčke v komerčnej veľkosti. A nezabudnite umyť studenou vodou alebo vlažnou vodou.

Pridajte do pracieho cyklu špeciálne/jemné pranie vlny a na dosiahnutie najlepších výsledkov vám tiež odporúčame použiť práčku komerčnej veľkosti.

Nepoužívajte sušičku, namiesto toho vyveste prikrývku na sušenie voľne.

Môžem to vyprať ručne?

Ak máte chuť si precvičiť svaly hornej časti tela, môžete posteľnú bielizeň naplnenú vlnou prať ručne. Všetko, čo budete potrebovať, je vaňa, veľké vedro, mydlo a voda.

Naplňte si vedro alebo vaňu studenou alebo vlažnou vodou a pridajte do nej nejaký čistiaci prostriedok. Pred pridaním posteľnej bielizne dobre premiešajte. Najlepšie je nechať ju namočiť aspoň 30 – 40 minút a potom ju opláchnuť čerstvou vodou. Niekoľkokrát ho opláchnite, kým neprestane vytekať mydlová voda.

Hotovo!

Teraz je čas vysušiť. Ako už bolo spomenuté – vždy je najlepšie nechať vlnenú posteľnú bielizeň prirodzene vyschnúť na slnku z každej strany, ideálne na rovnej ploche.

Ako sa starať o posteľnú bielizeň naplnenú vlnou:

Vlnený matrac

Matrac naplnený vlnou by ste mali najskôr vyčistiť metódou bodového čistenia. Na to môžete použiť mäkkú kefu na odstránenie a zašpinenie chumáčov, ktoré vidíte na svojom vlnenom matraci.

Na mnohých webových stránkach sa tiež môže uvádzať, že matrac môžete čistiť vysávačom, čomu by ste sa mali vyhnúť v prípade matraca s vlnenou výplňou, pretože to môže narušiť výplň vnútri matraca a zničiť ju.

V prípade obliatia matraca okamžite ošetrite oblasť, aby ste predišli vzniku škvŕn. Aby ste zabránili vniknutiu tekutiny do matraca, môžete použiť suché uteráky alebo špongiu.

Pri čistení matraca je tiež najlepšie vyhnúť sa používaniu agresívnych chemikálií a čistiacich prostriedkov.

Vlnené periny

Najlepší spôsob, ako udržať prikrývku čistú dlhšie, je používať k nej obliečku. Táto pridaná vrstva ochrany vašej vlnenej prikrývky vám pomôže udržať ju dlhšie čistú a sviežu a obliečku môžete hodiť do práčky.

Ak potrebujete perinu dôkladnejšie vyčistiť, skontrolujte štítok a postupujte podľa pokynov na pranie a údržbu. Väčšina vlnených prikrývok, ktoré je možné prať, sa musí prať iba v práčke komerčnej veľkosti, pretože táto posteľná bielizeň nasiakne veľa vody.

Okrem toho použite jemný cyklus na pranie a použite studenú vodu. S malým množstvom mydla. Perinu nesušte v sušičke, ale ak musíte, použite nastavenie nízkej teploty, aby ste zachovali maximálnu kvalitu vlnených vlákien.

Vankúše z vlny

Po overení, či je váš vlnený vankúš skutočne prateľný alebo nie, odporúčame použiť studenú alebo vlažnú vodu s trochou pracieho prostriedku na vlnu. Najlepšie je nechať ich trochu namočiť v mydlovej vode. Potom zapnite stroj na jemný cyklus prania a nechajte ho odstrediť.

Vlnené vankúše môžete sušiť ako podšívku, ale pre rýchlejšie sušenie odporúčame vybrať vlnenú výplň vo vnútri a nechať ju vysušiť oddelene.

Odporúča sa, aby ste na vankúš vždy používali chránič/obliečku/ vankúša, ale v prípade potreby ho dôkladne vyčistite. Keďže je vankúš v pravidelnom kontakte s vašou tvárou, odporúčame ho prať každé 3-4 mesiace. Pravidelné spanie na vankúšoch má tiež za následok rýchlejšie nahromadenie vlhkosti a choroboplodných zárodkov.

Nie každý vlnený vankúš je možné prať v práčke. 

Ako sa starať o umývateľný organický vankúšik:

Tento vlnený vankúš je umývateľný, čo znamená, že šetrí náklady na chemické čistenie. Tieto vankúše perte iba v práčke komerčnej veľkosti, pretože táto posteľná bielizeň nasiakne veľa vody. Jemný cyklus prania v studenej vode, použite malé množstvo mydla a nepoužívajte aviváž.

Product added to compare.

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie.